Dropping

Erg leuk, en gemakkelijk zelf te organiseren, is een dropping. Een dropping komt oorspronkelijk uit de militaire wereld, waar het in de vorm van een oefening wordt gedaan. Wat is een dropping? Kort gezegd: één of meerdere groepen mensen worden geblindoekt naar een onbekende plaats gebracht. Ter plaatse gaat de blinddoek af, en moeten ze (te voet) naar een opgegeven bestemming wandelen.

Hoe gaat een dropping (als spel) in zijn werk?

Voorbereiding

Eén of meerdere personen organiseren het spel. Spreek een avondje af om één en ander af te spreken.

Plaatsbepaling

Van waaruit ga je vertrekken? Vanuit je eigen omgeving, of zit je op een vreemde locatie? Neem er een topografische kaart bij, of kijk op google maps. Bepaal hoever je de deelnemers wil laten wandelen (wat kan de zwakste van de groep aan). Probeer een leuke plaats uit te zoeken, liefst een eind van bekend terrein of drukke wegen met plaatsnaamborden. Let er ook op dat de plaats die je zoekt bereikbaar is met de auto (de drop-off taxi).

Kaart lezen met kompas

Met of zonder hulpmiddelen?

 

Vindt de dropping plaats in een gekende omgeving? Dan kan je er voor kiezen om zonder hulpmiddelen te werken.
Zit je op onbekend terrein? Dan kan je werken met:

  • kaart of reliëfkaart van de omgeving, al dan niet in combinatie met een kompas
  • GPS-coördinaten van het eindpunt
  • beschrijving van de te volgen route in woorden

Maak het niet te makkelijk, en zorg ervoor dat je op de hulpkaarten plaatsnamen of bekende symbolen onzichtbaar maakt.

Eén of meerdere groepen

Afhankelijk van het aantal deelnemers, kan je er voor kiezen om meerdere groepen te vormen. Dan kan je er ook een wedstrijdje van maken. Mannen tegen vrouwen, jong tegen oud, zelf ploegen kiezen...

Vervoer

Spreek goed af wie er op de dag van de dropping voor het vervoer kan zorden. En denk ook aan het aantal plaatsen.

Veiligheid

Meestal wordt een droppping georganiseerd als het donker is. Om de veiligheid te garanderen, kan je zorgen voor een aantal fluo-vestjes, fluo armbandjes of fietslichtjes. Dit kan je ook vragen aan de deelnemers om dit zelf mee te brengen.

Opdrachten

Je kan de dropping nog wat boeiender maken door opdrachten mee te geven voor onderweg. Dit kunnen bijvoorbeeld verplichte tussenpunten zijn, waar ze iets moeten zoeken. Of raadsels die onderweg opgelost moeten worden.

Overlevingspakket

Je kan ervoor kiezen per groep een rugzakje proviant mee te geven. Over de inhoud beslis je natuurlijk zelf. Maar een flesje jenever tijdens een koude winteravond kan natuurlijk voor enige verwarming zorgen.

Nuttige links

Cursus Kaart en Kompas